aktualności

Wolontariat – czym jest i dlaczego jest tak ważny?

Wolontariat to nic innego jak dobrowolna i bezpłatna praca na rzecz innych. Każdy z nas może zostać wolontariuszem. Głównie dlatego że każdy z nas posiada umiejętności które mogą się okazać bardzo użyteczne zarówno w organizacji pozarządowej jak i w kontaktach z drugim człowiekiem.

Jakiego rodzaju umiejętności przydają się organizacji? To może być pomoc administracyjna, organizacyjna, pomoc w tłumaczeniach (jeśli osoba zgłaszająca do wolontariatu zna języki obce), pomoc prawna, pomoc w dotarciu do innych wolontariuszy i każda inna której dana organizacja potrzebuje.

Organizacje pozarządowe bardzo często korzystają z pomocy wolontariuszy głownie dlatego że poszerza ona możliwości działań prowadzonych przez NGO. Z pomocą młodych osób NGO są w stanie realizować większe i ambitniejsze cele .

Istnieją organizacje które promują wolontariat i zapewniają szkolenia w tym zakresie. Chodzi głównie o to aby uświadomić młodych ludzi że warto pomagać, warto angażować się w życie na rzecz innych.

Daje to poczucie bycia potrzebnym i robienia ważnych rzeczy które mają przyczynić się mówiąc najprościej do ulepszenia świata. Brzmi dumie i nierealnie? Nie do końca. Wykorzystując szkolenia i edukację od najmłodszych lat wizja świadomego i odpowiedzialnego za siebie nawzajem społeczeństwa staje się dla nas trochę bardziej wyraźna i realniejsza .

Artykuły o podobnej tematyce